˴ת

Puss, puss, så får du en…

Hvorfor får vi så rar smak i munnen når vi spiser noe rett etter at vi har pusset tennene, spurte fjerdeklassingene seg, og gikk i gang med sitt nysgjerrigper-prosjekt. Denne uka foreleste de om emnet for tannlegestudentene ved ˴ת.
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Gunnar Graff
Publisert: 30.05.08 00:00 Oppdatert: 18.06.08 15:22

Elevene fikk legge fram hver sine deler av nysgjerrigper-forskningsprosjektet sitt, og fikk på den måten også øve seg på den vanskelige kunsten å framføre noe foran et større publikum. Foto: Gunnar Graff

Det hele begynte tidligere i vinter, da elevene i klasse 4a på Workinnmarka skole i Tromsø bestemte seg for å finne svar på sitt spørsmål. Resultatet er nå presentert i en rapport som klassen har sendt inn for å delta i konkurransen "Årets nysgjerrigper 2008".

Professor Harald Eriksen ved Institutt for klinisk odontologi ved Det medisinske fakultet, var en av flere som ble kontaktet av de nysgjerrige elevene. Han syntes prosjektet til elevene var så interessant at han inviterte klassen til det nye Tannbygget slik at de kunne presentere prosjektet for tannlegestudenter og lærere. Det skjedde onsdag 28. mai.

- Praktisk utprøving
- For å finne ut noe mer om hvorfor smaken endrer seg etter at vi har pusset tennene, gikk hele klassen i gang med å teste ut hvordan ulike matvarer smaker både før og etter tannpuss, kunne elevene fortelle de frammøtte tannlegestudentene og lærerne.

- Vi testet også ulike tannkremer, for å se om det var noen forskjell. Det vi fant ut var at for noen matvarer endret smaken seg veldig mye, mens andre matvarer smakte nesten likedan etter tannpussen.

Såpemiddel har skylda

- Samtidig som vi testet ut matvarer og ulike tannkremer, skrev vi brev til en rekke tannleger og andre personer vi trodde kunne ha noe kunnskap om emnet, deriblant til flere av lærerne på tannlegestudiet. En av de ansatte på Tannlegeutdanningen ved Universitetet i Oslo, Bano Singh, viste seg å forske på det samme som vi var opptatt av, og av henne fikk vi vite mye. Hun sier at tannpasta inneholder mange forskjellige stoffer, blant annet et såpemiddel. Det danner skum når vi pusser tennene. Dette stoffet er ikke så skånsomt mot munnslimhinnene og smakscellene der, og det fører til at vi opplever en veldig rar smak når vi spiser noe rett etter at vi har pusset tennene, fortalte elevene.

Kjente umami-smaken
Under arbeid med undersøkelsen, oppdaget for øvrig elevene i klasse 4a noe som få kjenner til, nemlig at det finnes fem ulike smakssanser, surt, salt, søtt, bittert og umami. Det er et japansk ord for en kjøttaktig smak.

Nysgjerrigper er et tiltak som Norges forskningsråd har initiert hvor skoleelever inviteres til å gjennomføre et lite forskningsprosjekt, være nysgjerrig og stille spørsmål som klassen så i samarbeid skal prøve å finne svaret på. Det er dette klasse 4a ved Workinnmarka skole har gjort. De har sendt inn rapporten fra prosjektet og deltar dermed i konkurransen om å bli "Årets nysgjerrigper". Det vanker dessuten premier til de beste forskningsprosjektene. Resultatet blir offentliggjort senere i år.

PS: Umami-smakssansen er nylig oppdaget, og det er spesielt stoffet glutamat som smakscellene reagerer på. Dette er en aminosyre som finnes i proteiner, og det er spesielt mye glutamat i ost, tomat og kjøtt, derfor kalles umami ofte den kjøttaktige smaken.

Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Gunnar Graff
Publisert: 30.05.08 00:00 Oppdatert: 18.06.08 15:22
Vi anbefaler