Eldre i form holder diabetes på avstand
Bakgrunnen for Bente Bryhnis avhandling "Insulin release and insulin resistance in ageing" er at forekomsten av type 2-diabetes stiger med økende alder. Dette kan skyldes overvekt med nedsatt effekt av insulin (insulinresistens), men også sviktende insulinproduksjon fra bukspyttkjertelens insulinceller.
Overvekt og insulinresistens øker kravet til at insulincellene må lage mer insulin. Mens insulinresistens krever økte insulinnivåer, fører sviktende insulincellefunksjon til for lave insulinkonsentrasjoner. Siden type 2-diabetes er mest vanlig hos eldre, er det derfor mulig at evnen til insulinfrigjøring fra insulincellene avtar med alder. Når insulinproduksjonen faller, øker samtidig forstadiet til insulin, proinsulin, i blodet.
Insulinnivå avtar med alderen
Blant personer fra Tromsø-undersøkelsen 1994-95 undersøkte Bryhni sammenhengen mellom alder og ikke-fastende insulin, proinsulin og proinsulin/insulin-ratio, samt en rekke faktorer med tilknytning til insulinfølsomhet og levevaner. Hun fant at insulinnivåene, uavhengig av insulinfølsomheten, avtok med økende alder, mens konsentrasjonen av proinsulin og proinsulin/insulin-ratio økte i blodet.
I menn utvalgt fra den samme gruppen mennesker undersøkte forskeren så insulinfølsomheten mer nøyaktig ved hjelp av etablerte standardmetoder (glukose-clamp), og målte samtidig forbrenningen av glukose ved hjelp av kalorimetriundersøkelser.
Sytti år gamle menn ble sammenlignet med 30 år gamle menn. Trettiåringene var utvalgt slik at de enten hadde samme kroppsmasseindeks som 70-åringene, eller var lik de andre 30-åringene i Tromsø-undersøkelsen (dvs. slankere). Syttiåringene hadde 30 prosent lavere surstoffopptak, men likevel samme insulinfølsomhet som 30-åringene med samme kroppsvekt. De andre 30-åringene, som var slankere, hadde høyest insulinfølsomhet.
Insulinfølsomhet avhenger av kroppsfett
Disse arbeidene viste at insulinfølsomhet er nærere beslektet med kroppsfett enn med alder, og at eldre kan ha en like god insulinfølsomhet som unge mennesker. Derimot ser det ut til at insulinproduksjonen i kroppen avtar med alder. Konklusjonen er likevel, i en tid med økende forekomst av type 2-diabetes, at også eldre mennesker kan utsette eller forebygge diabetes ved å holde seg slanke og i god form.
Om doktoren
Bente Bryhni
Født 26.11.1955
Cand. med. Oslo 1983
Nåværende arbeidssted Hjertemedisinsk avd., Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø.
Tidligere arbeidet ved Medisinsk avdeling ved RiTø/UNN og Hammerfest sykehus, og som kommunelege i Hasvik, Finnmark.
Kontaktperson:
Bente Bryhni
Universitetssykehuset Nord-Norge, Hjertemedisinsk avd., 9038 Tromsø
Telefon: 77626000
Mobilnr.: 48153579
Epost: bente.bryhni@unn.no