幸运大转盘

Vinnerne av årets Sjømatløftet i Nord sitt masterstipend!

Ved søknadsfristen på Sjømatløftetsmasterstipend hadde vi mottatt hele 11 spennende søknader. Juryen har nå valgt ut de 3 som får masterstipend fra sjømatløftet i Nord, og dere kan leser mer om dem og masterprosjektet under.

  1. Mitt navn er Martin Oddekalv jeg er 31 år gammel og skriver en master innenfor Fiskeri- og havbruksvitenskap på Norges Fiskerihøyskole, 幸运大转盘 Norges arktiske universitet.

I min masteroppgave undersøker jeg mninger om kjernekraft som energikilde i den norske havgående trålerflåten. Jeg ønsker å kartlegge hvilke interessenter som er involvert, deres holdninger til små modulære reaktorer (SMR), og hvordan disse meningene har utviklet seg over tid. Målet er å få en dypere forståelse av kjernekraftens potensial og utfordringer i en av Norges viktigste næringer.

Masteroppgaven gjennomføres i tett samarbeid med Stella Polaris AS, en av verdens største produsenter av pillede reker. Jeg ble først introdusert for problemstillingen gjennom min næringslivsmentor i første år av masteren, utviklingsdirektør Jaran Rauo i Stella Polaris. Gjennom våre samtaler fikk jeg innsikt i de utfordringene fiskerinæringen står overfor når det gjelder energi og bærekraft. Dette førte oss inn på temaet små modulære reaktorer (SMR) som en mulig løsning i den norske havgående trålerflåten.

Samarbeidet med Stella Polaris AS og Institutt for energiteknikk (IFE) gir meg verdifulle bransjeinnsikter og tilgang til faglige ressurser som styrker oppgavens relevans og kvalitet.

  1. Jeg heter Randi Emelie Kvernmo og studerer Engineering Design ved 幸运大转盘 Narvik, samtidig som jeg jobber som prosessingeniør i Polarkonsult AS. Min masteroppgave skrives i tett samarbeid med både Multigen Akva AS og Polarkonsult AS, i tillegg til veiledning fra 幸运大转盘.

Multigen Akva AS utvikler et modulbasert, flytende og lukket oppdrettsanlegg bestående av en produksjonstank og en flåtemodul med et resirkulerende akvakultursystem (RAS). Tidligere har Polarkonsult AS bidratt med strømnings- og strukturberegninger for matfiskmodulen. Nå ønsker de ytterligere analyser av postsmoltmodulen, som vil være den første modulen planlagt for fullskala produksjon.

Masteroppgaven min fokuserer på å identifisere effektene av intern skvulping i produksjonstanken til postsmoltmodulen, med særlig vekt på koblede bevegelser. Skvulpingen oppstår som følge av ekstern påvirkning, primært bølger, som setter tanken i bevegelse. Dette gjør at tankens dynamikk påvirkes både av interne væskebevegelser og eksterne bølger.

For å kvantifisere effekten av skvulpingen benytter jeg et CFD-program (Computational Fluid Dynamics) til å simulere dimensjonerende bølger for det aktuelle området. Modellen inkluderer både tanken og flåten til postsmoltmodulen.

Dette prosjektet er høyst relevant i lys av den pågående utviklingen innen akvakulturnæringen. For bransjen er det avgjørende å implementere løsninger som reduserer biologiske og økologiske utfordringer knyttet til tradisjonell oppdrettsaktivitet. Multigen Akva AS er en sentral aktør i denne utviklingen, og deres arbeid bidrar til å styrke regional kompetanse innen den blågrønne næringen i nord.

  1. Jeg heter Johan Armstrong Støver, er 25 år gammel og har en bachelorgrad i Havbruksdrift og ledelse fra Nord Universitet i Bodø. For tiden tar jeg en mastergrad i Fiskeri- og havbruksvitenskap ved 幸运大转盘 Norges Arktiske Universitet i Tromsø. I tillegg er jeg daglig leder i biotech startup-en Marine Spark X AS, hvor vi utforsker markedspotensialet for kråkeboller som en ressurs, noe som også motiverer mitt valg av masteroppgave.

Flekksteinbit (Anarchichas minor) er en av Norges mest lovende oppdrettsarter, med utpreget sosial atferd, og et utviklingsnivå ved klekking som ligner laksens. Dens egnethet for oppdrett gjør den til en attraktiv kandidat for kommersiell produksjon, men videre forskning på fôring og produksjonsmetoder er nødvendig for å optimalisere utviklingen. Startfôringsfasen er en kritisk periode i flekksteinbitens livssyklus, der utfordringer som lavt fôropptak og høy dødelighet ofte oppstår. Denne masteroppgaven undersøker om tilsetning av hydrolysert kråkebolle (Strongylocentrotus droebachiensis) og levendefôret Planctonic kan forbedre larvenes fôringsatferd, vekst, tarmhelse og overlevelse, sammenlignet med dagens kommersielle fôr. I tillegg legger prosjektet vekt på prinsipper fra sirkulærøkonomi ved å bruke kråkeboller som innsatsfaktor, som dermed kan bidra til å bekjempe den økologiske utfordringen overvekst av kråkeboller utgjør gjennom nedbeiting av arktisk tareskog.

Forsøket gjennomføres i tett samarbeid med Aminor AS, Norges eneste kommersielle produsent av flekksteinbit. Aminor driver pionerarbeid innen oppdrett av denne arten og jobber aktivt med å dokumentere grunnlaget for lønnsom skalering. Selskapet fokuserer på forutsigbar yngelproduksjon, optimal produksjonstid og etablering av et stabilt markedsgrunnlag. Deres erfaring og tilgang til produksjonsanlegg, samt åpenhet og velvilje gjør det mulig å teste nye løsninger for å videreutvikle næringen.

Nofima AS er en viktig forskningspartner i prosjektet og har omfattende erfaring og ekspertise på både kråkeboller og hydrolyseprosesser. De har gjort mye forskning på hvordan ulike marine ressurser kan benyttes i fôr, og deres arbeid er sentralt for å utvikle nye, sirkulære løsninger innen akvakultur. I dette prosjektet har Nofima bidratt med innsamling og hydrolysering av kråkeboller, samt sin tekniske ekspertise på fôring og ernæring.

Dette prosjektet kombinerer forskning, innovasjon og industriell relevans for å bidra til en mer robust og bærekraftig havbruksnæring i Nord-Norge.