høst
2025
MUS-2814 Kunstnerisk prosjekt - 30 stp
Innhold
Emnet er et tilbud til studenter som ønsker å fordype seg i et kunstnerisk prosjekt. Det kunstneriske prosjektet kan ha et (1) utøvende eller et (2) skapende fokus eller være et prosjekt som (3) kombinerer utøvende og skapende fokus.
Prosjektet skal ha en utforskende tilnærming og kunne plasseres i en større musikkfaglig kontekst. Prosjektet kan gjennomføres individuelt eller som et samarbeidsprosjekt mellom studenter som tar emnet, for eksempel som et samspill-/kammermusikk prosjekt. Ved eksternt samarbeid, har studenten selv ansvar for å sørge for at besetningen kan delta i veiledning, kunstnerisk forum og arbeidskrav (fremføring).
Studentens valgte fokusområde(r) danner utgangspunkt for selve prosjektutformingen. Studenten arbeider med å utvikle seg som utøver vokalt og/eller instrumentalt, individuelt og/eller i samspill, og/eller med å skape og/eller produsere musikk. I arbeidet med emnet vektlegges studentens egenutvikling frem mot et selvstendig kunstnerisk uttrykk/produkt.
Kunstnerisk prosjekt - utøvende fokus
Studenten skal i løpet av emnet arbeide med utvikling av utvalgt/evt. eget repertoar og videreutvikling av utøvende ferdigheter mot et selvstendig kunstnerisk uttrykk.
Kunstnerisk prosjekt - skapende fokus
Studenten skal i løpet av emnet arbeide med komposisjon, arrangering og/eller musikkproduksjon. Videreutvikling av studentens kompositoriske og konseptuelle ferdigheter og/eller videreutvikling av studentens tekniske ferdigheter i studioarbeid, vil utgjøre en sentral del av arbeidet med emnet. Det legges vekt på kreativ bruk av virkemidler fra ulike stilretninger i utviklingen av studentens kunstneriske uttrykk.
Kunstnerisk prosjekt - kombinasjon skapende/utøvende fokus
I samarbeid med veileder skal studenten gjøre et utvalg av utøvende og skapende fokusområder.
Hva lærer du
Etter fullført emne er det forventet at studenten:
Kunnskaper
- har omfattende kunnskap om repertoar som er sentralt for prosjektet
- har inngående forståelse for stil- og sjangermessige, historiske og analytiske aspekter som er relvante for prosjektet
- har kunnskaper om utøveretiske problemstillinger
Ferdigheter
- viser stilistisk og kunstnerisk forståelse for ulike genrer og uttrykksmåter med relevans for prosjektet
- viser god innsikt i eget musikalske felt gjennom sin utøvende/skapende praksis. I kammermusikk/samspillprosjekter, skal studenten tilegne seg kunnskap om forskjellige utøverroller i et kammerensemble/band.
- har vokale/instrumentale, kompositoriske og/eller produksjonsmessige ferdigheter til å realisere sine musikalske intensjoner
- viser kunstnerisk uttrykksevne og evne til kreativt arbeid
- kan fremføre musikk i utvalgte formidlingssituasjoner
Generell kompetanse
- kan finne frem og gjøre bruk av relevante metoder, begreper og materiale for å tilegne seg kunnskaper om aktuelt materiale (feks. notasjonsformer, verkstudier gjennom partiturstudier og/eller innspillinger, forskning og teori)
- kan reflektere over egen utøvende/skapende praksis, trekke linjer mellom ulike komponenter i eget prosjekt og plassere dette i en større musikkfaglig kontekst
- kan ta initiativ til og samarbeide med andre musikkutøvere/musikkaktører for å realisere eget prosjekt
- kan dokumentere eget kunstneriske arbeid
- kan lytte, tenke, skrive, lese og utøve kritisk
- kan vurdere eget og andres kunstneriske arbeid
Undervisning
Sentralt står studentens selvstendige arbeid med øving, utvikling av eget prosjekt og studier av materiale (innspillinger, litteratur, partitur etc.).
Tre ganger ila. av studieåret arrangeres kunstnerisk forum, som skal være et musikkfaglig og sosialt møtested forankret i tydelige faglige rammer, hvor studentene presenterer sine prosjekter i ulike stadier i prosessen. Gjennom kollektiv refleksjon, diskusjon og idéutveksling skal studentene bidra til å støtte hverandre i den faglige utviklingen.
Andre læringsaktiviteter som benyttes er veiledning og undervisning. Det legges også til rette for deltakelse på relevante formidlingsarenaer, i prosjekter hvor dette er relevant.
I løpet av emnet skal studenten dokumentere sitt arbeid i en fremdriftsplan som skal gi student og veileder et grunnlag for å samtale om og reflektere over studentens arbeid. Fremdriftsplanen skal oppdateres jevnlig gjennom studieåret og danne et grunnlag for refleksjonstekst som inngår i eksamen.
Samtaler: Innen 1. oktober i emnets 1. semester og 1.mars i emnets 2. semester skal studenten ha en samtale om prosjektet sitt, der veileder(e) som er involvert i studentens arbeid og emneansvarlig deltar. Samtalen initieres av emneansvarlig. Den første samtalen er en oppstartssamtale, den andre samtalen er en oppfølgingssamtale om studentens utvikling i prosjektet.
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Karakterskala: |
---|---|
Oppgave | Bestått – Ikke bestått |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|
¹ó°ù±ð³¾³¾Ã¸³Ù±ð | Godkjent – ikke godkjent |
Kunstnerisk presentasjon | Godkjent – ikke godkjent |
Muntlig presentasjon | Godkjent – ikke godkjent |
Fremføring / formidling av fullført prosjekt | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
- 80% deltagelse i undervisning, veiledning og kunstnerisk forum.
- Kunstnerisk presentasjon av prosjekt (‘work in progress’) i kunstnerisk forum.
- Muntlig presentasjon (ca.10 min) av prosjekt i kunstnerisk forum som skal danne grunnlag for å samtale om og reflektere over studentens arbeid.
- Fremføring/formidling av fullført prosjekt, avhengig av valgt fokus:
- For studenter med skapende fokus: To til tre innspillinger av eget materiale. Det stilles krav om at studenten har komponert/arrangert/produsert nytt materiale for aktuell besetning gjennom prosjektperioden. Materialet skal gi et innblikk i studentens kunstneriske prosesser. Opptak av konsert kan telle som innspilling.
- For studenter med utøvende fokus: Konsert/forestilling eller konsertforedrag. Varighet: minimum 30 minutter. Konserten skal dokumenteres med lyd-/videoopptak og ledsages av en kort PR-tekst. Ved konsertforedrag, skal denne ledsages av en utvidet skriftlig fremstilling som utdyper prosjektet. Omfang: ca.2000-3000 ord.
- For studenter med kombinert skapende og utøvende fokus: Fremføring og innspilling som til sammen utgjør minumum 30 minutter, hvor fremføringen I hovedsak består av egenkomponert/arrangert materiale. Fremføringen skal ledsages av en kort PR-tekst. Sammensetning og omfang av konsertrepertoar og innspillingsmateriale skal godkjennes av hovedveileder og emneansvarlig.
Alle arbeidskrav i emnet må være godkjent for at studenten skal få gå opp til avsluttende vurdering.
Mer info om vurderingsform oppgave
Oppgaveinnleveringen består av:
- Skriftlig oversikt over utvalgt pensum/kildemateriale. Studenten skal sette sammen sitt eget pensummateriale. Pensum kan bestå av lytte- (minimum 4-6 verk) og lesepensum (150-250 sider faglitteratur). Audio-/videoformat kan utgjøre en del av pensum. Utvalg og omfang av pensummateriale skal godkjennes av hovedveileder.
- Refleksjonstekst. Teksten skal inneholde refleksjoner rundt anvendt materiale og egen kunstneriske praksis og utvikling. Teksten skal henvende seg til en leser som ikke kjenner studenten fra før. Omfang: ca.500-3000 ord avhengig av prosjekttype.
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 30
- Emnekode: MUS-2814
- Ansvarlig enhet
- Musikkonservatoriet
- Tidligere år og semester for dette emnet