høst
2025
SVF-1051 Samfunnsvitenskapelig metode - Nettbasert - 10 stp
Studiepoengreduksjon
Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:
HEL-1001 Forskningsmetode 10 stpSVF-1050 Samfunnsvitenskapelig metode 10 stp
PED-2000 Innføring i metode og bacheloroppgave i pedagogikk og spesialpedagogikk 10 stp
PED-2021 Innføring i forskningsmetode og vitenskapsteori 10 stp
BED-2011 Samfunnsvitenskapelig metode og statistikk 10 stp
Innhold
Samfunnsvitenskapelige metoder brukes i mange studier og gir kunnskap som er nyttig på en rekke fag- og samfunnsfelt. I mange yrker er det behov for å kunne lese, forstå, vurdere og bruke slike metoder. Dette emnet gir en bred teoretisk og praktisk innføring i kvantitative og kvalitative samfunnsvitenskapelige forskningsmetoder.
Som student blir du kjent med hvordan du planlegger og gjennomfører ulike former for kvalitative og kvantitative undersøkelser, blant annet intervju- og observasjonsundersøkelser i kvalitative metoder og spørreskjemaundersøkelser i kvantitative metoder. Det betyr at du lærer å utvikle prosjektbeskrivelser og problemstillinger, og oversette dette til forskningsspørsmål som du kan utforske med ulike metoder.
I kvantitativ metode lærer du hvordan du bruker ulike statistiske metoder til å analysere data og tolke resultatene.
I kvalitative metoder lærer du å gjennomføre undersøkelser og fortolke empirisk materiale som er produsert gjennom f.eks. observasjon eller kvalitative intervju.
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har kunnskap om:
- grunnleggende vitenskapsteorietiske spørsmål knyttet til samfunnsvitenskapelige forskningsmetoder
- ulike kvalitative og kvantitative forskningsmetoder og analysetilnærminger
- forskningsetiske problemstillinger bla, personvernreglement, begrunnelser for disse og hvordan en går frem for å melde et forskningsprosjekt
Ferdigheter
Studenten kan:
- operasjonalisere enkle praktiske og teoretiske problemstillinger for egne empiriske undersøkelser
- planlegge og gjennomføre begrensede kvalitative og kvantitative undersøkelser
- vurdere og kritisere resultater fra egne og andres forskning eller utredninger
- reflektere over utfordringer knyttet til etiske spørsmål og personvern i egne og andres empiriske undersøkelser
Kompetanse
Studenten kan:
- planlegge, gjennomføre og formidle mindre prosjekter, alene og som deltaker i en gruppe, i tråd med etiske krav og retningslinjer for forskning. Studenten kan blant annet gjøre enkel programmering.
Undervisning
Undervisning består ellers av to innspilte forelesningsrekker (videoer) i henholdsvis kvantitative og kvalitative metoder, og en serie nettbaserte seminar i kvantitativ metode og en i kvalitative metoder knyttet til de to obligatoriske gruppeoppgavene som er arbeidskrav i emnet.
Seminarene støtter opp om gruppeoppgavene og veileder studentene i arbeidet med de obligatoriske arbeidskravene. Gjennom disse seminarene og gruppens eget arbeid med de oppgavene lærer du statistikk og kvalitative forskningsmetoder i praksis. Grupper jobber digitalt sammen mellom seminarene. Siden veiledning i oppgavearbeidet skjer i seminarundervisningen, er aktiv deltakelse i seminar og grupper nødvendig for å gjennomføre arbeidskravene.
På emnets læringsplattform finner du digitale ressurser med lenker til alternative lærebøker og undervisningsressurser i samfunnsvitenskapelig metoder.
Kvalitetssikring av emnet
Emnet evalueres en gang per programperiode, med underveisevaluering og sluttevaluering. Underveisevaluering foretas muntlig sammen med faglærer. Sluttevalueringen foretas vanligvis skriftlig.
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|
Hjemmeeksamen | 30 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
||
Oppgave i kvantitativ metode | Godkjent – ikke godkjent | |
Oppgave i kvalitativ metode | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
- En oppgave i kvalitativ metode basert på feltarbeid (intervju og eller observasjoner) i grupper. Oppmøte på første seminar er obligatorisk.
- En oppgave i kvantitativ metode basert på digitalt gruppearbeid: Utvikling, kritikk og praktisk testing av et spørreskjemainstrument
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: SVF-1051
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsvitenskap
- Spørsmål om emnet
-
E-post: hsl-instadm@uit.no
Telefon: 77660793
- Tidligere år og semester for dette emnet