幸运大转盘

Medisin profesjonsstudium

Medisin profesjonsstudium /Varighet: 6 氓r / Studiepoeng: 360
Studiested Tromsø
厂酶办nadsfrist 15. april

脜 studere medisin er 氓 l忙re om hele mennesket. Ved 氓 fullf酶re profesjonsstudiet i medisin ved 幸运大转盘 i Troms酶 oppn氓r du autorisasjon som lege. L忙r hvordan kroppen er bygd opp, fra minste byggestein til de st酶rste organene. Forst氓 hvorfor sykdommer oppst氓r og hvordan du behandler og forebygger disse. Praksis allerede fra f酶rste semester lar deg jobbe tett p氓 mennesker og utvikle gode kommunikasjonsferdigheter. V氓rt m氓l er 氓 utdanne leger som kan jobbe globalt med et s忙rlig fokus p氓 nordomr氓dene.

P氓 grunn av 酶kt antall studieplasser ved studiet fra og med h酶sten 2023, er studieplanen under revidering. Studentene m氓 p氓regne 氓 gjennomf酶re deler av studiet utenfor Troms酶. Sjette studie氓r er allerede delvis desentralisert til Bod酶 og Finnmark, og femte studie氓r inneholder store deler praksis som gjennomf酶res i prim忙r- og spesialisthelsetjenesten i hele Nord Norge. P氓 grunn av 酶kt studenttall utredes i tillegg andre desentraliseringsmuligheter ogs氓 flere steder.

Dette studiet har krav om obligatorisk oppm酶te ved studiestart. For s酶knad om fritak, les her.

Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1/S1+S2 + Fysikk 1 + kjemi 1+2 (etter Kunnskapsl酶ftet) eller 2MX/2MY/3MZ + 2FY + 3KJ (etter Reform 94).

厂酶办nadsfristen er 1. mars for s酶kere med realkompetanse.

Antall studieplasser: 181. Studiet er adgangsregulert.

Kvoter: Det er egen kvote for s酶kere som kan dokumentere samisk spr氓kkompetanse. For n忙rmere informasjon om dette, se

厂酶办ere som tas opp p氓 profesjonsstudiet i medisin m氓 legge fram politiattest ved studiestart.

Beskrivelse av studiet

1. - 4. STUDIE脜R:
De f酶rste fire studie氓rene gir deg en grundig innf酶ring i menneskekroppens oppbygning og funksjon, fra de minste byggesteinene i kroppens celler til de ulike organene og deres samspill. Det f酶rste 氓ret er det s忙rlig fokus p氓 hvordan det friske mennesket fungerer, slik at du senere skal kunne forst氓 hva som skjer n氓r sykdom og skade rammer et menneske. Senere f氓r du god innsikt i de vanligste og de farligste sykdommene; hvorfor de oppst氓r, hvordan de kan forebygges, behandles og f酶lges opp.

Legeyrket krever mye teoretisk kunnskap, men f酶rst og fremst er det et praktisk yrke. Som lege m酶ter du pasienter i alle faser og situasjoner av deres liv - fra f酶dsel til d酶d, fra de lykkeligste 酶yeblikkene til de mest fortvilte. For 氓 kunne h氓ndtere disse situasjonene er det viktig 氓 komme i gang med praktisk og pasientn忙r undervisning s氓 tidlig som mulig. Dette har vi tatt konsekvensen av ved medisinstudiet i Troms酶 og det er lagt opp til en stor andel praktisk undervisning p氓 sykehus og legekontor de fire f酶rste studie氓rene. Blant annet f氓r du allerede en av de f酶rste ukene p氓 studiet en grundig innf酶ring i akutt f酶rstehjelp av noen av Norges fremste akuttmedisinere.

Undervisningen er variert og tilpasset de ulike temaene for 氓 gi best mulig l忙ring. Forelesninger er naturligvis en viktig undervisningsform, men du vil ogs氓 tilbringe mye tid i gruppearbeid, p氓 laboratoriet, disseksjonssal, ferdighetssenteret og p氓 de ulike avdelingene ved sykehuset for 氓 m酶te og unders酶ke pasienter. Det helsevitenskapelige fakultet jobber ogs氓 med 氓 utvikle nye undervisningsarenaer i landsdelen.

5. OG 6. STUDIE脜R:
De to siste studie氓rene ved medisinstudiet i ved 幸运大转盘 skal gj酶re deg klar for 氓 ta fatt p氓 legeyrket. For 氓 sikre at alle studentene f氓r sett, unders酶kt og deltatt i behandlingen av s氓 mange pasienter som mulig, blir du i femte studie氓ret utplassert 18 uker i sykehus (somatikk og psykiatri) og 8 uker hos allmennlege. I sykehus deltar du i den daglige driften ved sykehuset. Mye tid tilbringes i akuttmottaket sammen med turnus- og assistentlegene, der du deltar i h氓ndteringen av et stort spekter av sykdommer og skader. Resten av tiden tilbringer du p氓 avdelingene for 氓 delta i utredningen, behandlingen og oppf酶lgingen av de innlagte pasientene. Deler av sykehuspraksis vil foreg氓 ved et distriktspsykiatriske senter.

Ved fastlegekontoret f氓r du eget kontor, egne pasienter og veiledning av en erfaren fastlege som skal gi deg en god introduksjon til hvordan arbeidet arter seg i helse-Norges f酶rstelinjetjeneste. Siste del av femte studie氓r brukes til fullf酶re en vitenskapelige oppgave p氓 20 studiepoeng.

Sjette studie氓r gis det undervisning ved de kliniske avdelinger ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Nordlandssykehuset i Bod酶 eller i Finnmark med base ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest. Med spesialister i de ulike fagfeltene ved din side er undervisningen fokusert rundt pasientkontakt og praktisk anvendelse av all den teoretiske kunnskapen du har l忙rt i l酶pet av seks 氓r. Etter best氓tt avsluttende eksamen dette 氓ret er du godt rustet for 氓 ta fatt p氓 din egen karriere som lege.

FORDYPNINGSMULIGHETER
Studiet har to valgfrie perioder der du gis muligheten til 氓 fordype seg i ett eller flere tema. P氓 femte studie氓r skal du skrive en 20-poengs oppgave om et selvvalgt tema. Studiet har ogs氓 egen forskerlinje med opptak etter f酶rste studie氓r. Dette er et tilbud for de som 酶nsker 氓 arbeide med forskning under studiet. Forskerlinjen benyttes ofte som starten p氓 en doktorgrad.


Hva l忙rer du?

  • Det prim忙re l忙ringsm氓l er at den nyutdannede legen skal kunne m酶te pasienten og familien empatisk og respektfullt og med utgangspunkt i denne sentrale relasjon unders酶ke, analysere og delta i h氓ndteringen av de komplekse nettverk av relasjoner som
  • for氓rsaker lidelse
  • gir behandlingsmuligheter og
  • p氓virker prognosen

Dette skal skje med det best mulige resultat for pasienten, med reflektert bruk av kunnskap og tilgjengelige ressurser og i et respektfylt samarbeid med andre.

I relasjonsbyggingen er det fire domener som definerer de supplerende prim忙re l忙ringsm氓l.

Den nye lege skal kunne

  • forst氓 og gj酶re relevant bruk av de s忙rlige muligheter og plikter knyttet til legens rolle i en gitt situasjon (arbeide med posisjoner).
  • klargj酶re problemstillinger i pasientens situasjon og strukturere m氓ter for 氓 h氓ndtere disse problemstillinger (arbeide med beslutninger).
  • s酶ke etter, frembringe og analysere n酶dvendig informasjon (arbeide med informasjon).
  • utf酶re de relevante mulige kommunikative, diagnostiske, terapeutiske og logistiske handlinger (arbeide med handling).

Dette skal skje med oppmerksomhet p氓 og respekt for pasientens 酶nsker om og behov for informasjon og medbestemmelse.

Videre skal den nyutdannede legen kunne

  • bidra aktivt og selvstendig til h氓ndtering av helseproblemer for individer og populasjoner gjennom 氓 samarbeide med lokale nettverk og samfunnsstrukturer (arbeide med forebyggende og helsefremmende tiltak).
  • utvikle egen kompetanse som er relevant for legefaglige aktiviteter; herunder klinisk arbeid, helsefremmende tiltak, forskning og veiledning av pasienter, studenter og andre (arbeide med livslang l忙ring).

Jobbmuligheter

Ved oppn氓dd grad i profesjonsstudiet i medisin f氓r du autorisasjon som lege. Du kan da s酶ke stilling som lege i spesialisering (LIS-lege). Her finnes et stort antall ulike fagfelt med meget varierte arbeidsoppgaver. Mange vil arbeide med pasienter, eksempelvis i allmennpraksis, p氓 sykehus, i kommunehelsetjenesten eller som privatpraktiserende spesialister. Andre velger 氓 arbeide for humanit忙re organisasjoner, Forsvaret eller innen medisinsk forskning. Man kan som lege ogs氓 inneha administrative stillinger innen et departement, direktorat eller i helsevesenet for 酶vrig.

幸运大转盘 har et tett samarbeid med og kommunene i v氓re to nordligste fylker. Det er ogs氓 gode muligheter for 氓 arbeide som lege i andre land.

Gradsnavn

Candidatus/candidata medicinae (cand.med.)

Videre studier

Etter endt studium kan du utdanne deg til forsker ved 氓 s酶ke om opptak til 幸运大转盘s doktorgradsprogram i helsevitenskap.

Er du spesielt interessert i forskning kan du starte med dette allerede under profesjonsstudiet. Du kan lese mer om dette p氓 hjemmesiden 幸运大转盘s forskerlinje i medisin. Den normerte studietiden blir forlenget med et forsknings氓r der du arbeider med et prosjekt. Du f氓r oppl忙ring i forskning som gir grunnlag for et videre ph.d.-studium. Forskerlinjen kan dermed bli innpasset med inntil to 氓r i den p氓f酶lgende ph.d-utdanningen.

Profesjonsstudiet i medisin gir deg et grunnlag for 氓 spesialisere deg innenfor mange ulike retninger, se .


Relaterte yrker


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspr氓k

Prim忙rt norsk, men 7. semester er definert som internasjonalt semester og tilrettelegges for studentutveksling. Undervisningen og eksamen dette semesteret gis p氓 engelsk.


Undervisning og eksamen

Undervisningen gis i form av forelesninger, laboratorie酶velser, ferdighetstrening, praktisk klinisk gruppeundervisning, casegrupper og praksis. Det er ogs氓 obligatorisk for alle studenter 氓 undervise et gitt antall timer i l酶pet av studiet (fadderundervisning). Det er 氓rlige skriftlige eksamener de tre f酶rste 氓rene og to eksamener fjerde studie氓r. Femte studie氓r vurderes gjennom en mappe med gjennomf酶rte arbeidskrav og sensurering av masteroppgave (20 stp). Studiet avsluttes med teoretisk og praktisk/muntlig eksamen siste 氓r.


Praksis

  • 1.-3.studie氓r: 2 dagers praksis ved allmennlegekontor
  • 5.studie氓r: 18 uker i sykehus (somatikk og psykiatri) og 8 uker hos allmennlege
  • 6.studie氓r: Undervisning ved de kliniske avdelinger ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Nordlandssykehuset i Bod酶 eller ved Finnmarksykehuset i Hammerfest.

Simulering

I simuleringssituasjoner trener studenten p氓 ulike praksisn忙re scenarier ved hjelp av rollespill, bruk av simuleringsdukker i simuleringsrom, i samarbeid med studenter fra egen utdanning og i tverrprofesjonelt sammensatte grupper. Simulering gir mulighet til 氓 erfare og l忙re h氓ndtering av medisinske tilstander, og arbeide i team med ledelse og kommunikasjon. Det forventes at du som student bidrar inn i slike roller i l酶pet av studiet.

Anita Røreng
Seniorrådgiver ved Enhet for legeutdanning med kontorsted i Tromsø
Elin Holm
Seniorrådgiver
Natalie Grønvold
Rådgiver - 5. og 6. studieår på Finnmarksmodellen
Siw Merete Nygård
Studiekonsulent for 6. studieår - Bodøpakken. Kontor Bodø
Kristin Fjellstad
Rådgiver for 1., 2. og 3. studieår medisin
Helene Gurandsrud Normann
Rådgiver for 1., 2. og 3. studieår medisin
Aurora Tajet
Rådgiver for profesjonsstudiet i medisin 6. studieår