ÐÒÔË´óתÅÌ

Skriv ut Lukk vindu


Ìý

Høst 2025

GEO-2007 Norges geologi – Fra platektonikk til sedimentbassenger og stratigrafi - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for geovitenskap

Emnetype

Emnet kan ikke tas som enkeltemne. Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet i geologi.

Innhold

Emnet starter med en innføring i jordens oppbygging og dens geologiske og paleogeografiske utvikling gjennom ca. 4500 millioner år fra urtiden frem til i dag. Den platetektoniske syklusen, den geologiske tidsskalaen og grunnleggende stratigrafiske prinsipper er gjennomgående temaer. Dette helhetlige rammeverket brukes gjennom resten av emnet for å forstå Norges berggrunn og geologiske utvikling i et regionalt, men også globalt perspektiv. Lagrekken på Svalbard og kontinentalsokkelens undergrunn vil også bli gjennomgått for å illustrere mangfoldet av bergarter og fossiler i Norge, men også for å gi eksempler på ulike typer sedimentbassenger, masseutryddelser, meteorittnedslag, katastrofale vulkanutbrudd, tidligere tiders istider og klimaendringer, samt «norske» dinosaurer. Deler av kurset vies også til livets opprinnelse og utvikling med søkelys på å plassere de viktigste fossilgruppene i geologisk tid.

Øvelsene dekker temaene som gjennomgås på forelesningene og inkluderer individuelle og gruppe-baserte prosjektoppgaver hvor sentrale spørsmål knyttet til Norges og Svalbards geologiske utvikling skal besvares. Praktiske øvelser inkluderer blant annet bruk av geologiske kart og identifikasjon av fossiler og fossilgrupper fra de ulike geologiske tidsperiodene.. En tre dagers feltekskursjon på slutten av kurset gir kjennskap til geologien i vår del av landet med vekt på betydningen av den kaledonske fjellkjeden, skyvedekkene, og forholdet til det eldre og underliggende grunnfjellet samt Vest-Troms gneisregion.


Hva lærer du

Kunnskap

Studenten har

Ferdigheter

Studenten kan

Generell kompetanse

Studenten har


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Undervisning

30 timer forelesning og 20 timer øvelser, samt 3 dager feltekskursjon. Ekskursjonen kan legges på en helg i løpet av semesteret alt etter behov.