Skriv ut | ![]() | Lukk vindu |
Høst 2025
HIS-1023 Urfolk og nasjonale minoriteter i nord. Samisk og kvensk historie etter 1750 - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet er nettbasert og valgfritt i bachelorprogrammet i historie, årsstudium i historie og for studenter på lektorutdanning 8-13 med fag 2 i historie.
For lektorstudenter med studieretning historie (fag 1) må emnet tas 5. semester høst (pga. praksis år 3).
Emnet kan også tas som enkeltemne, og passer som støtteemne i kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap, pedagogikk, statsvitenskap, sosiologi, sosialantropologi og andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige utdanninger.
Studiepoengreduksjon
Innhold
Emnet gir en innføring i samisk og kvensk historie etter 1750. Det primære fokuset vil være på den samiske og kvenske historien i Norge, men med blikk også til våre naboland.
Blant temaene som blir tatt opp er grensetrekking, kirke og misjon, fornorskingspolitikk- og fornorskingsprosess, etnopolitisk mobilisering og organisering, Alta-saken, minoritetspolitikk, retten til land og vann, internasjonale konvensjoner og erklæringer om urfolk og nasjonale minoriteter samt Sannhets- og forsoningskommisjonen.
Tematikken og problemstillingene som tas opp er relevant for læringsmåelene i Kunnskapsløftet om urfolk og nasjonaleminoriteter
Emnet egner seg for alle som ønsker å lære om samisk og kvensk historie, om årsakene til, innholdet i og konsekvensene av fornorskingspolitikken og skal arbeide med oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonen.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad.
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- bred kunnskap om hovedtrekk ved samisk og kvensk historie etter ca 1750
- god kunnskap om norsk minoritetspolitikk fra 1750 og til i dag, om fornorskingspolitikken og Sannhets- og forsoningskommisjonen
- god kunnskap om samisk og kvensk etnopolitisk mobilisering og organisering
- god kunnskap om internasjonale konvensjoner om urfolk og nasjonale minoriteter
- kunnskap om hvilke spørsmål som har vært sentrale i historiefaglig og samfunnsvitenskapelig forskning om forholdet mellom den samiske og kvenske minoriteten og storsamfunnet
Ferdigheter
Studenten kan:
- redegjøre for særtrekk og vendepunkter ved samisk og kvensk historie etter 1750
- gjøre greie for hovedtrekkene ved norsk minoritetspolitikk
- kunne skrive et faghistorisk arbeid som formidler og drøfter utvalgt faglitteratur om samisk og kvensk historie etter 1750
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråket er norsk.
Eksamensspråk er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å skrive oppgaver og eksamensbesvarelser på annet skandinavisk språk eller engelsk. Det må eventuelt avtales med instituttet på forhånd.
Undervisning
Emnet er nettbasert, men med fysisk oppmøte på eksamen i Tromsø.
Undervisningen er delt i seks hovedtema (bolker), som igjen har flere undertemaer. Det gis videobasert undervisning til hver bolk, normalt to til fire videoer av varierende lengde. Forelesningene er tilgjengelige gjennom ÐÒÔË´óתÅÌs nettbaserte læringsplattform Canvas.
Til hvert hovedtema blir det lagt ut øvingsoppgaver, tekster og nettlenker som er relevant for forelesninger, oppgaveskriving og fordypning. Arbeidskrav vil bli kommentert av faglærer.